December vorig jaar kreeg Joost een tip van een vriend. “Ken jij Samen bouwen we Rotterdam? Misschien is het wat voor jou.” Joost keek op de website en wat hij zag sprak hem aan. Diezelfde maand schreef hij zich in als neef.

Joost had pech gehad. Eind 2015 werd zijn contract niet verlengd. Hij is jurist, gespecialiseerd in vervoersrecht, afgestudeerd aan de universiteit van Leiden. Aan zijn opleiding lag het dus niet. Maar het lukte hem niet om een baan te vinden en de tegenslag bracht hem in vertwijfeling.

Meneer en mevrouw De Bijll Nachenius werden zijn oom en tante. “Joost wist even niet waar hij heen wou”, zegt mevrouw Nachenius. “hij kon zelfs niet meer aangeven wat hij boeiend vond in zijn studie”.

Luisteren en motiveren

“Het was fijn dat ik mijn verhaal kon doen in de gesprekken met mijn oom en tante”, zegt Joost. Hij heeft ook deelgenomen aan een workshop bij Samen bouwen we Rotterdam. “In die workshop heb ik anders leren denken, met een minder zwarte kijk op het leven. Dat heeft mij goed geholpen en ik denk dat veel mensen baat kunnen hebben bij deze workshop.”

Na een paar maanden bij Samen bouwen we Rotterdam heeft Joost twee sollicitaties gedaan. De tweede was al raak: “Juridisch werk in het vervoersrecht, mijn specialiteit”. “Hij kwam het ons vertellen”, zegt mevrouw Nachenius, “en wij zagen het meteen aan zijn houding: zelfbewust en veerkrachtig, een heel andere Joost dan bij het eerste gesprek. Dat is fijn om te zien”.

1 september 2017 j.l. is Joost begonnen met zijn nieuwe baan.